De kapitale kracht van verwondering

Wat is me nu het meest bijgebleven van het bezoek van Ricardo Semler aan Nederland? Dat vraag ik me een week later af.

Met duizend mensen zaten we bij De Baak te luisteren en te kijken naar Ricardo Semler. De Braziliaan die met zijn miljoenenbedrijf bewezen heeft dat werken zonder bazen tot groot succes kan leiden. Zakelijk en menselijk. Bekend om zijn boeken, oa. Semco-stijl en vorig jaar te zien in een prachtige uitzending van Tegenlicht: De Kapitale kracht van geluk. Daar moest ik natuurlijk bij zijn. De avond tevoren werden we opgewarmd door een helder kort item in Nieuwsuur.

Veel mensen, eensgezind, positieve energie en een mooi verhaal van een fijne man. Met een goed gevoel rijd ik naar huis. Maar wat is me nu het meest bijgebleven? Wat “neem ik mee”? “Wat ga ik morgen anders doen?” Dat soort vragen, je kent het wel na een bijeenkomst of seminar. Ik vraag het me af. En anderen, die er niet bij waren, vragen het aan mij. Ik kijk mijn aantekeningen nog eens door. Mooie oneliners. Ik scroll door Twitter #semlernl en zie hoe iedereen er weer andere dingen uitpikt. Ook collega Moniek Berende laat haar licht schijnen op de dag in haar blog. Ik lees de samenvatting in Sprout nog eens door. Als je een beetje ingevoerd bent in het wereldje van nieuw organiseren, sociale innovatie etc., heb je niet écht veel nieuws gehoord. Tóch was het zeer de moeite waard, maar waarom dan?

Verwondering
Na een paar dagen ben ik erachter: Wat mij het meest is bijgebleven is de continue staat van verwondering van Semler. Om van daaruit op nieuwe ideeën te komen én ze uit te voeren. Hij probeert je niet te overtuigen, maar stelt vragen. En nodigt je uit om dat ook te doen. Om vastliggende patronen, dogma’s en zogenaamd “realisme” met kinderlijke verbazing te bekijken en vragen te stellen. “Waarom denken we eigenlijk dat mensen bazen nodig hebben?” “Waarom stellen we  pensioen uit tot de leeftijd waarop het moeilijk wordt je favoriete hobby uit te oefenen, om bergen te beklimmen? En waarom laten we mensen dan vertrekken als ze over enorme wijsheid beschikken?” “Waarom denken we dat mensen niet hun eigen salaris kunnen bepalen, als ze weten wat hun collega verdient en het bedrijf nodig heeft?” “Waarom denken we dat grote bedrijven grote hoofdkantoren nodig hebben? Vaak is dat het begin van het einde. En waarom willen we altijd eindeloos blijven groeien?”. Ga zo maar door. Vragen, verbazing, verwondering. Daarom komen zoveel fundamentele vernieuwingen uit andere branches. Waarom, waarom, waarom. Dát is de motor tot vernieuwing. Tot wezenlijke vernieuwing en wijsheid. Daarmee aan de slag gaan, zelf, met een groep mensen die elkaar kennen en wat kunnen betekenen. Die kinderlijke verwondering van een succesvolle 55-jarige. Dat is waarmee Semler me raakte.

Ricardo Semler preekte voor eigen parochie. Dat was duidelijk. We zaten het allemaal heerlijk met elkaar eens te zijn. Dat was prettig. Maar ik hoop dat ook wij onszelf en elkaar continu blijven verwonderen. Ook over onze eigen ideeën en dogma’s. Juist als we het grondig met elkaar eens zijn moeten we ons blijven verbazen en vragen stellen èn verwelkomen. Want verwondering blijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie en wijsheid.

De kapitale kracht van verwondering.

2 Thoughts on “De kapitale kracht van verwondering

  1. frisdenker on 5 July 2014 at 00:02 said:

    Ik had t niet beter kunnen verwoorden.
    Ik merk ook op twitter dat dit echt leeft.

  2. Thom Verheggen on 5 July 2014 at 07:58 said:

    dankjewel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation