De Laatste Adviseur

De titel van het volgende boek van Ben Kuiken? De opvolger van “De Laatste Manager“? Had gekund.
Vorige week sprak ik kort met Jos de Blok van Buurtzorg Nederland. Door MT gekozen tot Gamechanger 2012. Als ik mezelf De Ontmanager noem, moet ik de eerste echte ontmanager van Nederland toch minstens gesproken hebben, vond ik. We waren het erover eens dat ontmanagen organisaties weer terug kan brengen naar de oorspronkelijke bedoeling, dicht bij de klant, en een hoop potentieel aan vernieuwing, effectiviteit en bevlogenheid kan vrijmaken. Mooi.

En toen kwam zijn gewetensvraag: “Maar hoe zit dat dan met adviseurs? Halen die ook niet een hoop eigenaarschap weg bij organisaties?” Door klussen en sessies naar zich toe te trekken, rapporten te maken, adviezen te geven. Te sleuren aan organisatieveranderingen. Waardoor het nooit écht van binnen op gang komt. Want intern eigenaarschap van het proces is minstens zo belangrijk als het resultaat. Waarna het instort als hij weggaat. Als hij al weggaat.

Een waardevolle waarschuwing. Als manager heb ik de laatste jaren voortdurend gestreefd naar mijn eigen overbodigheid. Zie ook mijn eerdere blog hierover. Het werd het vertrekpunt voor al mijn handelen. Dat heeft mooie dingen opgeleverd voor de mensen, de klanten en de organisatie en niet in het laatst mezelf.
Inmiddels ben ik zelf begonnen als De Ontmanager.
Als zelfstandige zit je gauw in de advieshoek. Met een businessmodel dat betaalt per uur. Niet echt een prikkel om te werken aan je eigen overbodigheid. Terwijl dat het enige is dat echt werkt en maximale toegevoegde waarde geeft.

Een paar maanden geleden sprak ik een ondernemer die een manager wilde aanstellen. “Dan kan ik weer buiten ondernemen” zei hij. Bovendien hadden zijn mensen erom gevraagd. De vacature stond al uit, de gesprekken werden al gevoerd. Na een goed gesprek werd langzaam helder dat een manager niet de oplossing was van hun probleem, hoogstens een “pleister”. Een week later werd ik gebeld: De vacature was ingetrokken, ze gingen het zelf oppakken en hadden mij ook niet meer nodig. Wel oprecht veel dank enzo.
Hoera! Een besparing van heel veel geld én ergernis. Met één gesprek! Mezelf overbodig maken was dus bijzonder goed gelukt (alleen aan het verdienmodel moet ik nog wat sleutelen…)

Voorlopig zie ik 2 uiteenlopende werkvormen om met organisaties aan de slag te gaan. Allebei met de gedachte dat het ín en door de organisatie zèlf moet gebeuren, zonder blijvend afhankelijk te worden van een dure adviseur.

Òf ik ben de frisse buitenstaander die spart, roept en inspireert met kennis, ervaring en andere voorbeelden, en daarmee bestaande patronen ter discussie stelt en alternatieven zichtbaar maakt, maar zo weinig mogelijk naar zich toetrekt.
Òf ik word echt een onderdeel van die organisatie als tijdelijk (project)manager in het primaire proces, en werk vanaf dag 1 aan mijn eigen overbodigheid én die van de functie. Met mooie resultaten en blijvende verandering als gevolg.

Want de tijd van analyseren, rapporteren en adviseren hoe anderen het moeten doen, is voorbij. En daarom gaat dit blog niet over anderen, maar over mezelf.

4 Thoughts on “De Laatste Adviseur

 1. John Schellekens on 8 March 2014 at 08:33 said:

  Je laatste blog en je besluit om zelfstandig ondernemer te worden gaan over jezelf. Ontmanagen is een prikkelende propositie voor bepaalde klanten en jij straalt consistentie en geloofwaardigheid uit in je activiteiten. Vanaf 1 april ben je geen manager, ben je geen adviseur; je bent ondernemer die diensten verleent en aanbiedt en daarvoor rechtvaardig beloond wil worden. Ik wens jou een bij jou passende jaaromzet toe, een bescheiden uitgavepatroon en dus een inkomen waarmee jij en je gezin een aangenaam leven kunnen leiden. Haal het beste uit jezelf, blijf genieten van muziek en andere mooie dingen en weet dat je voor de maatschappij een toegevoegde waarde bent.
  Groet, John

 2. Pingback: Corporate rebel no more

 3. Hallo Thom,

  Leuk stuk! Mee eens. Ennuh, dit doe je goed, direct nav een gesprek mij je blog mailen ;-) Dat lukt zeker! Het zelf DOEN.

  Groet,

  Gisela

 4. Pingback: De laatste adviseur : MKB Krachtcentrale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation