De spagaat van de manager

Het was even stil op mijn blog. Er gebeurde té veel. Nu het stof langzaam neerdaalt is het weer tijd om inzichten te delen.

Ik sta op een kruispunt. Een grote reorganisatie dwingt me (geeft me de kans) te kiezen. Syntens gaat op in de Kamer van Koophandel. Ik ga niet mee.

Al zo’n 20 jaar ben ik in verschillende organisaties in de een of andere vorm manager. In de klassieke organogram-gedachte: mensen boven me en (iets meer) mensen onder me. Soms in de lijn, soms in projecten, vaak een combinatie. Blijkbaar vind ik dat leuk. En voel ik geen ambitie naar “beneden” of naar “boven”. Maar de laatste tijd begint het te knagen…

Wanneer is het gaaf?
Als het lukt om de missie van de organisatie te vertalen naar de missie van het project of de afdeling. Als ik daar helemaal achter sta en als het lukt deze missie met zijn allen daadwerkelijk te voelen. En daarmee gezamenlijk aan de slag te gaan. Voortdurend open minded of het anders of beter kan. En de vrijheid te voelen en te delen over de aanpak. Over het hoe. En iedereen op zijn eigen manier te zien schitteren.
Het is leuk om, andersom, de missie, aanpak en visies van het team mee te nemen “naar boven”. Om invloed te hebben in open dialoog. En om ook zo toegevoegde waarde te ervaren voor de hele organisatie.
Het is geweldig om met een team op deze manier concrete resultaten te boeken en successen te vieren.

Wanneer is het minder?
Ik heb er last van als niet alleen het resultaat wordt opgedragen, maar ook de weg daar naartoe. Het hoe. Vooral als ik de zin daarvan niet ervaar. Ik heb geen probleem met vervelende taken, iemand moet het doen. Maar ik heb grote problemen met vervelende, zinloze taken. En dat probleem wordt nog veel groter als ik het moet opleggen aan anderen. Zinloze dingen doen is al niet zo fijn, zinloze dingen opdragen is verschrikkelijk. Vaak zijn het systemen die van middel naar doel zijn gepromoveerd. Té gedetailleerde urenadministratie, kwaliteitsystemen, hr-dossiers, verslaglegging om de verslaglegging, plannen, targets ipv. doelen etc.. Daar krijg ik buikpijn van. Maar niet alleen de systeem-kant. Ook inhoudelijk vraag ik me af: Wie ben ik om het beter te weten dan de professional? Door me op te stellen als spin-in-het-web maak ik mezelf onmisbaar, maar sta ik onderlinge verbinding in de weg.

De verleiding
De verleiding is groot om te bukken. “Ik wil dit ook niet, maar dat hebben “ze” daarboven bedacht, dus doe nou maar mee”. Of andersom: lekker met collega-managers verzuchten dat “je mensen” niet in beweging komen. De grootste valkuil voor het middenkader. Ook voor mij. Ik probeer er voor te waken, maar het lukt niet altijd. Meebewegen met directie én medewerkers. Je houdt er een gespleten persoonlijkheid aan over. En alles blijft zoals het was.

Ik krijg steeds meer twijfel bij de toegevoegde waarde van de tussenlaag waar ik zelf jarenlang een enthousiast onderdeel van ben. Als leiden managen wordt. Een doorgeefluik dat stuurt en beheert en ontplooiing, vernieuwing en directe verbinding met elkaar en de klant in de weg staat. Ik zie steeds meer voorbeelden die het rigoureus anders en succesvol aanpakken. Tijdens de Energiedag 2013 van MKB Krachtcentrale zijn er weer een aantal bekroond tot Slimste Bedrijf van Nederland.

Bij Syntens heb ik de kans gekregen het anders te doen. Bij elke verleiding tot onzinnige patronen telde ik tot tien en probeerde ik wat anders. Uiteindelijk met mooie, harde resultaten, dankzij een bevlogen team. Meer klanten, betere klanten, beter effect, meer groei en meer blijvende aandacht voor vernieuwing bij onze klanten. Daar ben ik dankbaar voor en trots op.

En nu?
Ik moet gaan kiezen. Voor een nieuwe organisatie waar de missie leidend is en past bij de mijne, of voor een organisatie waarvan ik de missie kan leiden. En streven naar mijn eigen overbodigheid (zie mijn eerdere blog). Misschien moet ik met deze bagage wel ontmanager worden. Organisaties helpen hun ongebruikt potentieel te benutten om klaar te zijn voor de toekomst. Niet langs de kant, maar door erin te stappen en mezelf overbodig te maken.

www.deontmanager.nl staat in de steigers…

Ik ben benieuwd. Wordt vervolgd…

One Thought on “De spagaat van de manager

  1. John Schellekens on 10 December 2013 at 14:33 said:

    Thom, je bent een leider en jouw gedachtegang volg ik. Ga door met het schrijven van blogs zoals hierboven en zet vooral door in het toepassen.
    Keep up your good work, groet John

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation