De weg van de minste weerstand

De weg van de minste weerstand. Het heeft vaak een negatieve lading. “De makkelijkste weg” klinkt vaak lui en niet flink. Ik begin steeds meer de kracht te ontdekken van de makkelijkste weg. Ik ga er zelfs naar op zoek. Bij mezelf en mijn collega’s. Deze maand praat ik bij met alle collega’s in het project. Ik vraag of en hoe het lukt om hun talent in te zetten voor de missie van het project.  Waar lukt dat, waar niet. Dat geeft interessante gesprekken en inzichten. De dingen die we doen omdat ze echt bij ons passen, waar we goed in zijn en waar we in geloven, gaan vaak vanzelf. En geven vaak de mooiste resultaten. Maar daarnaast vinden we dat we dingen “moeten kunnen”, maar nog niet zo goed lukken. We zijn geneigd daar uitgebreid bij stil te staan. Om het nog een beetje positief te houden noemen we het “ontwikkelpunten”. De hele HR-cyclus is er vaak op ingericht. Reparatie-management. Als ik terugkijk heb ik daar lang aan meegewerkt. Maar als ik heel eerlijk ben is er nog nooit iemand écht beter van geworden. Een ontnuchterend inzicht na 15 jaar leidinggeven.

De grootste sprongen heb ik mensen zien maken als ze de weg van de minste weerstand gevonden hadden. Als ze dingen konden doen die echt bij ze pasten, waarbij het vanzelf lijkt te gaan, voor een doel waar ze echt in geloven. En daar vertrouwen en handvatten voor kregen. Vergis je niet: soms nog steeds met bloed, zweet en tranen, maar zonder weerstand van bínnen.
Het mooie is dat ieders weg van de minste weerstand een andere is. In een groot projectteam is er dus een enorme onderlinge aanvulling. Voor de noodzakelijke “restjes” die overblijven moeten we op zoek naar andere talenten, of we verdelen het eerlijk.

​Het lijkt eenvoudig. Maar we zijn het totaal niet gewend. “De makkelijkste weg” en “de macht der gewoonte” lijken namelijk bedrieglijk veel op elkaar. Maar ze zijn het verschil tussen vliegen en ploeteren, tussen excelleren en middelmaat, tussen moed en moet.

De weg van de minste weerstand begint met een hobbel die gewoonte heet.

Wat mij helpt? Gewoon vaker tot 10 tellen en mezelf de vraag stellen: Gaan we hiermee verder uit gewoonte, of zoeken we echt de weg van de minste weerstand naar toegevoegde waarde voor onze missie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation