Meer managers dan ooit…

Meer managers dan ooit in Nederland. Dat is de heldere boodschap van Rutger Bregman in De Correspondent. Reden tot wanhoop? Helemaal niet!

Gekleurde bril
Ken je dat? Je overweegt een nieuwe auto aan te schaffen, en je hebt een bepaald type op het oog. Zelfs de kleur ben je uit. Plotseling zie je daarna die blauwe Citroen C4 overal rondrijden. De halve wereld heeft zo’n auto! Dat was je nog nooit opgevallen. Blijkbaar heb je een nieuwe ‘autobril’, waardoor je selectief om je heen kijkt.

Volgens mij kijk ik ook zo naar organisaties. Ik heb een gekleurde organisatiebril. Als De Ontmanager spreek ik veel organisaties die op de één of andere manier met Nieuw Organiseren bezig zijn. Organisaties die stoeien met betrokkenheid, bevlogenheid en eigenaarschap. Ik zoek ze op uit nieuwsgierigheid en omdat ik daar de grootste toegevoegde waarde heb. Om diezelfde reden vinden ze mij. Op Twitter en LinkedIn ontmoet ik veel gelijkgestemden. Dat is geen toeval, het is vaak zelfs de reden waarom we gelinked zijn. Ik lees boeken die me op andere gedachten kunnen brengen, maar vaak onderbouwen, verhelderen of verwoorden ze wat ik al weet en voel. Op bijeenkomsten met Ricardo Semler en de Tegenlicht meetup (het einde van de manager) krijg je langzamerhand het idee dat de hele wereld zonder baas verder wil. Over een paar jaar is niet alleen managen een ouderwets woord, maar is ook ontmanagen overbodig geworden. Denk ik dan.
Ik zie niet alleen meer blauwe Citroens C4, ik zoek ze blijkbaar ook nog eens op en zij mij. En denk dan dat dat de objectieve werkelijkheid is.

En dan is er plots zo’n wake-up call. De hardnekkige werkelijkheid.

De werkelijkheid
In een heldere, scherpe, goed onderbouwde analyse in De Correspondent schrijft Rutger Bregman vorige week dat er meer managers zijn dan ooit in Nederland. Dat die manager niet minder ‘baas’ is dan vroeger. En dat Nederland hiermee ook nog eens koploper is in Europa. En hoe dat komt en waarom dat niet slim is. We lijken drukker dan ooit met zaken die geen waarde toevoegen. Ik ga het artikel hier niet samenvatten, je moet het gewoon helemaal lezen. Maar het is wel even schrikken. Nieuw Organiseren, Ontmanagen, Organiseren 3.0 etc.. Het is nog lang geen brede nieuwe werkelijkheid. Het lijken uitzonderingen. Het zijn stenen in de vijver van Oud Organiseren. De stenen zijn er, de rimpeling ook, maar het water is nog lang niet overal in beweging.

Reden tot wanhoop? Zitten we ernaast? Zijn we misschien die eenzame Japanner Onada die op een eilandje in zijn eentje een oorlog voerde terwijl de strijd in de rest van de wereld allang gestreden was? Helemaal niet. Ik zie de werkelijkheid als een reden om er des te harder tegenaan te gaan. Nog meer krachtige voorbeelden helpen creëren, zichtbaar maken, verhalen vertellen, verspreiden, verbinden. Nóg meer stenen in de vijver. Van elkaar leren. Blijven ontdekken. Zodat het langzamerhand geen uitzonderingen meer zijn. Nieuw Organiseren vraagt een lange adem én een open mind. Waakzaamheid voor onze eigen dogma’s.

Delen
Daarom ben ik zo blij met een platform als www.nieuworganiseren.nu. Het is goed om af en toe de illusie te hebben dat de nieuwe werkelijkheid er overal al is. Dat geeft richting, inspiratie, kennis, vertrouwen en versnelling, zonder harde wetmatigheden. Dat hebben we hard nodig in die andere, dagelijkse werkelijkheid, waarin elke kleine stap in de goede richting de moeite waard is. Waar we ook uitkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation