Plaatsvervangende trots

Plaatsvervangende trots. Het bestaat. De uitdrukking misschien niet, maar het gevoel wel. Ik ervaar het de laatste tijd nadrukkelijk. In het bijzonder tijdens en voor de Energiedag van MKB Krachtcentrale. Op die dag proberen we met Syntens jaarlijks ondernemers te “besmetten” met sociale innovatie. Het beste uit mensen voor welvaart en welzijn. Ook de winnaar van de verkiezing “Slimste Bedrijf van Nederland” wordt dan bekend gemaakt.

En dan ervaar ik plaatsvervangende trots als een collega op het podium een verhaal vertelt dat helemaal klopt en ráákt. En de hele zaal een staande ovatie geeft. Ik ervaar het als ik een dagvoorzitter zie, van wie ik weet dat ze het spannend vindt, maar die helemaal zichzelf is en er staat alsof ze niks anders doet. Als het lijkt alsof alles op rolletjes loopt, terwijl ik weet dat er achter de schermen nog flink gebikkeld en geïmproviseerd wordt. Als een collega niet in paniek raakt als de dag tevoren de 300 bestelde stoelen niet geleverd dreigen te worden.
Ik voel plaatsvervangende trots als een ondernemer vertelt hoe hij het beste uit mensen haalt, en ik weet dat hij geholpen is door een collega. Of als een bus met ondernemers uit Noord Nederland het de moeite waard vindt om helemaal naar deze dag in Zaltbommel te komen.

En als het gewaagde idee om niet één maar 12 winnaars uit te roepen uiteindelijk goed landt, dan voel ik plaatsvervangende trots voor de mensen die hun nek hebben uitgestoken.
Ik ervaar plaatsvervangende trots als ik merk dat onze ambitie voor ons project sociale innovatie (sociale innovatie wordt een krachtig en vanzelfsprekend onderdeel van innovatie voor welvaart en welzijn in Nederland) door het hele projectteam uit volle intrinsieke overtuiging omarmd wordt. Iedereen zoekt naar zijn eigen weg en talent om daar maximaal aan bij te dragen. Met vallen en opstaan, niet in het minst door mezelf. Eén van de vele dingen die ik geleerd heb, is dat plaatsvervangende trots een enorme motor is. Voor mezelf én de ander.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation