Over mij

Ik ben Thom Verheggen. De Ontmanager.

20 jaar management-ervaring met innovatie bij ontwerpbureaus en productiebedrijven. De laatste jaren als projectleider Sociale Innovatie bij Syntens. Veel geleerd over succesfactoren bij bedrijven van de toekomst. Over De Slimste Bedrijven van Nederland. Maar ook zelf het “ontmanagen” in praktijk gebracht met een bevlogen team van 30 mensen, ervaren hoe dat werkt en wat dát op kan leveren: meetbaar betere klanten, betere resultaten en grotere impact!
Als De Ontmanager help ik organisaties naar meer bevlogenheid en wendbaarheid, met minder managen. Daarnaast geef ik lezingen over dit onderwerp en verschijnt eind september mijn boek ‘Ontmanagen voor managers (elke dag werken aan je eigen overbodigheid)’.

Mijn ontdekkingsreis

Opgegroeid in het Limburgse Beek. Gevormd aan de TU Delft als industrieel ontwerper. 10 jaar richting gegeven aan produktontwikkeling bij ontwerpbureau Indes. Daar dacht ik dat succes van bedrijven bepaald wordt door nieuwe produkten. Daarna bij Auping ontdekt dat het merk, verhaal en positionering minstens zo belangrijk zijn. Een vergaande integratie van marketing en productontwikkeling.

Bij Panton (ontwerpers voor de zorg) ontdekte ik dat nieuwe produkten pas wat kunnen bereiken, als mensen en processen meegaan. Ook ontdekte ik dat beelddenken en visualiseren voor veel meer dingen nuttig is dan alleen ontwerpen.

Vanaf 2009 werkte ik bij Syntens. We stimuleerden vernieuwing bij ondernemingen, voor welvaart en welzijn. Mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van EZ. Eerst als teamleider, maar sinds 2012 als projectleider Sociale Innovatie. Wat een mazzel. Vernieuwen met mensen (kan het anders?) is het mooiste dat er is!

Al die ervaring met vernieuwing van producten, merken en organisaties heb ik sinds januari 2014 gebundeld in mijn eigen onderneming: De Ontmanager. Ik help organisaties het beste uit hun mensen te halen. Met minder management, sturing en control en met meer eigenaarschap, bevlogenheid en betrokkenheid ten dienste van de missie, de klant en het resultaat. Ik doe dat door als (project)manager in een organisatie te stappen en vanaf dag 1 te werken aan de overbodigheid van mijzelf én de functie.

Daarnaast zing ik graag, heel graag. Met mijn band Orangebud. Ik geniet ervan om liedjes te schrijven en met elkaar tot iets moois te brengen. Dat af en toe te laten horen aan anderen, live of op CD is de slagroom op de taart. De doorbraak duurt nog even ;-) maar de weg er naartoe is gaaf. Samen muziek maken is een prachtige leerschool voor teamwork en creativiteit.

Maar vooral ben ik vader van drie dochters en getrouwd met Claudia.

Terugbrengen

Tijdens een boeiende sessie op het Talent Event 2012 werd ik geholpen op zoek te gaan naar de kern van mijn eigen talent. In één woord. Dat was even zoeken.
We kwamen op “terugbrengen”. Dat is wat ik graag doe. Terug naar waar we het allemaal ook alweer om deden. Terug naar de kern en de eenvoud, want anders begrijp ik het niet meer. En terugbrengen naar ieder die dat horen of lezen wil op deze blog.