Streven naar je eigen overbodigheid

We zijn allemaal graag onmisbaar. Ik ook. Dat voelt goed. Maar gek genoeg krijg ik er steeds meer plezier in als ik merk dat ik overbodig ben. Ik streef er zelfs naar. Hoe kan ik er aan bijdragen dat dingen vanzelf gaan, zonder hulp, dwang of “sleuren”?
Streven naar overbodigheid zorgt voor maximale toegevoegde waarde in zo weinig mogelijk tijd of kosten.

Deze week zag ik er mooie voorbeelden van. Maandag liet de beroemde Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler in VPRO’s Tegenlicht (kijken!) oa. zien hoe hij zichzelf misbaar heeft gemaakt in zijn onderneming, en dus weer volop met nieuwe ideeën bezig kan zijn.
Dinsdag vertelde de ondernemer van één van de Slimste Bedrijven van Nederland mij trots dat hij 2 maanden op vakantie was geweest. Zonder laptop. Toen hij terugkwam had alles perfect doorgedraaid, was de jaarafrekening gemaakt en zat de orderportefeuille gevuld. En dat in de bouw.

Hun recept? Mensen op de werkvloer maximaal vertrouwen en ruimte geven. En er trots op zijn als je misbaar bent! Ik merk het ook in mijn eigen werk. Als ik hard aan bepaalde zaken moet sleuren, zit er fundamenteel iets niet goed. In mijn hoofd speelt zich dan ongeveer het volgende proces af:

“ze zijn nog te beroerd om zelf…”
“waarom moet ik daar nou zo om blijven zeuren? Snappen ze dan niet dat…”
….moment van bezinning (minuut, dag, maand of jaar)…
“waarom gebeurt dit?​
“hoe kan ik er nu voor zorgen dat het vanzelf gaat?”
“hoe kunnen we het gemeenschappelijk belang ervan gezamenlijk voelen?”
“hoe creëren we eigenaarschap in plaats van opdrachten en maak ik mezelf overbodig?”
Uiteindelijk probeer ik te zoeken naar oorzaken en niet naar schuldigen.

Ik denk dat het veel breder geldt: Als je bv. als coach streeft naar je eigen overbodigheid, ontstaat eigenaarschap bij je client en heb je maximale toegevoegde waarde. Als we bij Syntens er naar streven om bedrijven zónder ons beter te laten innoveren, hebben we maximale toegevoegde waarde, en kunnen we op zoek naar het volgende bedrijf. Als je als projectleider je team kunt laten functioneren zonder jou, vinden mensen hun motivatie blijkbaar bij zichzelf, elkaar, de klant en de missie. Als de loodgieter je kraan zo repareert dat ie voorlopig niet meer stuk gaat, is het er één die je de volgende keer weer belt of tipt bij een vriend.

En dat is nu het mooie: streven naar je eigen overbodigheid maakt je pas écht onmisbaar.

One Thought on “Streven naar je eigen overbodigheid

  1. Pingback: de spagaat van de manager | Terugbrengen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation